Přehled činnosti SDH v Tučapech v roce 2003

Současný znak SDH Tučapy


:: zpět na titulní stránku Sboru dobrovolných hasičů
:: fotoalbum
:: Oslavy 125. výročí založení SDH v Tučapech
:: Tučapští hasiči slaví 125 let vzniku sboru
    (Táborské listy 27.6.2003)
:: rok 2004


  • V sobotu 4.1.2003 se konala v hasičské zbrojnici výroční valná hromada SDH v Tučapech. Zní to honosně a honosné to opravdu bylo. Občerstvili jsme se nápojem, schválili veškerou činnost ve starém roce, občerstvili jsme se párkem, schválili rozšíření výboru, občerstvili jsme se kávou, řekli si, že máme na to (vybavení, obleky, chuť), abychom příští rok činnost SDH v Tučapech ještě zdokonalili, dopili jsme sud a rozloučili se dojednáním brigády v obecním lese (dík patří obecnímu úřadu), kde se budou připravovat "metry" do tomboly na hasičský ples.
    Dále byly připomenuty loňské povodně, za které byl náš hasičský sbor odměněn písemným poděkováním starosty města Soběslav, jež bude uloženo v archívu obce. Jednotlivým dobrovolníkům, zachraňujícím hráze, propustě, občany a jejich majetek, bylo také písemně poděkováno.
    Letos nás čeká 125. výročí SDH v Tučapech. Bude se konat v letních měsících a veškeré další informace budou zveřejněny na těchto stránkách.

  • V sobotu 11.1. se koná brigáda, sraz je v 8:00 hod. před hasičárnou. Bude se hodně pracovat, ale občerstvení je naštěstí zajištěno. Jestli akce dopadne jako vždy, když mají hasiči něco na starosti, bude to skvělé.

  • V sobotu 18.1. se v sále hostince "U Hemerů" koná ples, k tanci - alespoň zpočátku tomu tak můžeme říkat - hraje SPINO.

  • V sobotu 18.1.2003 se tedy v hostinci "U Hemerů" sešli hasiči, hasičky (v trochu jiných podobách než jindy - svátečních), jejich příznivci a hlavně příznivci zábavy a plesového veselí. Nebudu popisovat tanec a plný sál, to je samozřejmost, ale zmínila bych se o zlatém hřebu večera - tombole. Sponzorů bylo habaděj, tak byla tombola velmi bohatá. Ceny se daly rozdělit na běžné (salámy, brambůrky, brambory, dřevo ... ), velké (zrcadlo, sudy piva ... ) a překvapení večera. Tím byl živý a krásný roční šedočerný kozlík, doufám, že beze jména (asi totiž půjde na rožeň). Nálada na plese se tím značně vylepšila, protože každý chtěl kozlíka ke stolu, všichni ho hladili, byli k němu kamarádští, ale myslím, že záhy litovali. Takový kozlík má totiž svůj specifický zápach, který se dost dobře roznáší a dost špatně se ho zbavuje. Naštěstí brzy odešel - asi mu nevyhovovala společnost, která se opět, alespoň její část, zdržela až do rána.

  • Aby nevypadalo, že se náš hasičský dobrovolný sbor jen baví, byl také bohužel donucen ukázat svůj um v akci. Ne proto, že by jeho zásahy nebyly skvělé – byly skvělé – ale proto, že požár nikdy nikomu žádný užitek nepřináší. A když ty požáry jsou během dvou dnů dva (doba vypalování mezí), myslím, že není co dodávat, jen upřesním, komu se co povedlo:
    - v úterý 25.března zlikvidovali členové našeho sboru spolu s jednotkou HZS Jčk OÚ Tábor požár trávy a domovního odpadu v Zářičí u Dírné na ploše 200 m2
    - ve středu 26. března odpoledne se požár trávy do zásahu našich hasičů stačil rozšířit ve Veselí nad Lužnicí na plochu 12 000 m2
    - v ten samý den unikl po technické závadě na traktoru na vozovku v obci Dvorce hydraulický olej – s pomocí HZS Jčk OÚ Tábor a sorbexu vapex byl bezpečně zlikvidován
    - opět v tento den večer byla zneužita při návratu z předcházejícího zásahu tísňová linka 150 a hasiči museli vyjet k planému poplachu.
    Při těchto úspěšných akcích však našim hasičům stále chybí helmy – chtěli bychom takto kohokoli poprosit o výhodný nákup, nebo ještě lépe, "sponzorský" dar.

  • V sobotu 5.4.2003 oslavila v hasičské zbrojnici své jarní narozeniny členka sboru, výboru a webová dopisovatelka Lenka Poslušná. A protože byly kulaté (30), většina účastníků se důsledně řídila heslem "Střízlivé nás nedostanou"!

  • V sobotu 24.5.2003 náš SDH zahájil soutěžní sezonu v Nové Včelnici – zahájení platí pouze pro mě – předchozích dvou soutěží jsem se nezúčastnila, proto je tato zpráva první a pro mě tak důležitá. Byl to shodou okolností, naší šikovností a trochou štěstí největší úspěch našeho družstva žen. Máme trochu jiné složení a až doplníme celou sestavu, naše jména na stránkách budou přeházena a nahrazena.
    A teď už výsledek – ženských družstev se přihlásilo 10 a naše se umístilo druhé. Navíc skvělým časem a nutno podotknout, že na jednom z proudů jsme měli dokonce čas nejlepší ze všech žen. Bohužel k této soutěži patří i smutný fakt, že mužům se útok nepodařilo dokončit, a proto nebudu zmiňovat podrobnosti.
    Všichni jsme si odvezli velké množství cen – kapry vlastní rukou vylovené, diplomy, medaile, šampaňské – to jsme samozřejmě až do Tučap nedovezli, ale v Tučapech na diskotéce při noční oslavě jsme ho pro velký úspěch a skvělou náladu zopakovali. Příští týden se chystáme do Lišova, pak snad do Chlumu u Třeboně a doufáme, že vše vyjde podle představ.

        :: Fotky ze soutěže v Nové Včelnici (24.5.2003)

    Zároveň chci všem našim příznivcům oznámit, že konečný termín oslav 125. výročí vzniku Tučapského SDH je 28.6. 2003, celé dopoledne budou probíhat oslavné akce, odpoledne soutěž v požárním útoku – z důvodu organizace jen pro zvané - a den vyvrcholí noční taneční zábavou na parketě nebo za deště u Hemerů. Hraje Spino.

  • 21.06. 2003 - denní soutěž Žďár, noční soutěž Kamenice nad Lipou
    Je právě sobota 11.30 hod. Sluníčko se nám schovává za mraky a na velkej pařák to dneska nevypadá. U hasičárny se pomalu scházejí první hasiči (batůžky jsou samozřejmě pěkné naprdnuté, však nás taky čeká hóódně dlouhé odpoledne). Smluvený čas srazu se pro různé skupinky sice lišil (domluva jako vždy dokonalá, ale bez toho by to prostě nebylo ono), ale nakonec jsme se dopočitali všech čtrnácti soutěžících a dokonce i nějaké ty fanynky se našly.
    Na místo jsme dorazili asi tak deset minut před nástupem družstev, což nám v pohodě stačilo, protože dobré pořadí v soutěži nám už zařídily holky Vyhlídkovy, které jsme za tímto účelem vyslali do Žďáru napřed. Ihned po příjezdu nám oznámily, že kluci běží třetí a mi desáté. Tato informace nám udělala radost (vždycky jsme radši, když si to můžeme odběhnout na začátku a pak už se jen bavit a sledovat průběh odpoledne), a tak se pánové vrhli do hadic, aby stačili dopilovat poslední chybičky a pořádně si promáznout zámky. Netrvalo dlouho a mašina stála na "platě". Příprava tentokrát trvala pouhé 3 minutky, což není zrovna moc. Kluci to ale s přehledem zvládli a zvědavá děvčata už se nemohla dočkat, jestli se to těm klukům dneska konečně povede.
    Zazněl výstřel a už to jelo, košík klapl, voda vklouzla do savice jako po másle a Česťa se mohl opřít do mašiny, protože předek měl roztaženo úplně skvěle. Všechno proběhlo dobře, jen ten čas mohl být, jak říká náš coach, o "kuličku" lepší. Ne, že by 24,38 byl špatný čas, ale na všechny ty natrénované koně, co by to mohli dělat pomalu profesionálně, to prostě nestačilo. Bohužel.
    My holky jsme šly na start asi tak o půl hodinky později. Nervy pracovali jako vždy a příprava na základně byla poněkud napjatá. Po odstartování vše fungovalo, tak jak by mělo. Bohužel malá chybička, která se mezi nás vloudila při spojování zámků, zapříčinila pár sekund navíc a na vítězství to opět nestačilo. Zklamání ale také na místě nebylo, protože třetí místo přece není vůbec špatné.
    Počkali jsme si na vyhlášení, pobrali všechny dary (a že jich nebylo málo - seznam sponzorů ve Žďáru byl hodně dlouhý) a vyrazili jsme na cestu do Kamenice nad Lipou, kde nás čekalo další soutěžení, tentokráte noční.
    Po příjezdu nálada trochu poklesla, když jsme se dozvěděli, že jdeme až 32. a 36. A tak jsme si vybojovali jeden pěkný stoleček v restauraci "U lípy", objednali si pivko a dobré papáníčko a čekali a čekali. Malá změna programu potěšila alespoň všechna děvčata, která si nakonec mohla odsoutěžit hned zkraje. Vzhledem k tomu, že soutěž se odehrávala na náměstí, povrch dráhy nebyl zrovna ideální (kočičí hlavy a ne zrovna suché). Po nevydařeném startu holky vyběhly podruhé. Na základně ale opět nebylo vše úplně v pořádku a tentokrát jim čas stačil až na páté místo v pořadí.
    O mužské polovičce družstva už pouze krátce, protože se jim skutečně moc nezadařilo. Svou roli zde určitě sehrála i pozdní (vlastně už ranní – 2.00) hodina, ve kterou startovali. Vlastně není ani divu, jistá únava "materiálu" jistě byla touto dobou již na místě. Pro příště jsme ale poučeni a přihlášku do soutěží budeme posílat již dopředu, aby se podobná situace neopakovala.
    I přes jasný neúspěch jsme si ale odvezli celkem slušné ceny, ale pro příště nás to určitě neodradilo.

        :: Fotky ze soutěže ve Žďáru - 1. část
        :: Fotky ze soutěže ve Žďáru - 2. část
        :: Fotky z noční soutěže v Kamenici

  • Tuto sobotu 28.6. se v naší obci konají dlouho připravované oslavy 125. výročí vzniku Sboru dobrovolných hasičů v Tučapech, celé dopoledne budou probíhat oslavné akce, odpoledne soutěž v požárním útoku (z důvodu organizace jen pro zvaná družstva), den vyvrcholí večerní taneční zábavou na parketě nebo za deště v hostinci "U Hemerů". Hraje Spino.

  • Z oslavy 125. výročí založení SDH Tučapy

    :: Tučapští hasiči slaví 125 let vzniku sboru
    (Táborské listy 27.6.2003, spolupráce František Petrů)

    Je ráno 28. 6. 2003 a u hasičské zbrojnice se pomalu scházejí první oslavenci. Mnozí mají po včerejší schůzi, která mimochodem dopadla docela dobře, ještě trošku kalné oko, ale nic naplat, den už začal a je třeba, aby vše zafungovalo tak, jak má. Ještě je třeba si mezi sebou ujasnit poslední maličkosti, co se programu týká, trochu se posilnit před náročným dnem (nějakou tou limčou nebo i kafíčkem) a samozřejmě důstojně uvítat všechny hosty!
    Uteklo to jako voda a desátá hodina je tu. Je čas vyrazit do ulic. Do popředí se staví výbor a chlapci s věncem. Samozřejmě, že nechybí ani zasloužilý člen hasičského sboru pan Bohuslav Vejda nesoucí vlajku. Následují tučapští hasiči a dále zástupci ostatních soutěžních družstev (SDH Dvorce, Chotěmice, Budislav, Hlavňov, Přehořov). Velitel zásahové jednotky zavelel a celý zástup se pomalým krokem rozešel směrem na náves.
    Cílem tohoto slavnostního pochodu se stal pomník na památku padlým stojící vedle obecního úřadu. Právě zde se zástup zastavil a všichni společně jsme přihlíželi. Za doprovodu české hymny položili chlapci k pomníku věnec a následoval proslov starosty hasičského sboru. Pár hezkých slov jsme si samozřejmě vyslechli také od starosty obce, jenž nás povzbudil do dalších let a popřál nám úspěchy na hasičských soutěžich.
    Po rozchodu jsme se přemístili o pár metrů dál na autobusovou otočku, kde táborští profíci předvedli zájemcům něco ze své techniky a vybavení svých vozidel. Do 14.00 hod. nám pak byla dopřána volná zábava, jejíž součástí byl pro všechny oběd (knedlíčky s vepřovým a se zelím), který nám připravily kuchařky z místní základní školy. A aby to bylo čím spláchnout, v hospůdce Na vrchu čekalo na každého minimálně jedno pivečko.
    Plni síly jsme se okolo půl druhé začali všichni scházet na hřišti. Tučapští si tentokrát políčili na vítězství rovnou čtyřmi soutěžními týmy. Po pár letech prodlevy se na scénu opět vrátily Tučapské ženy, ze kterých měli všichni určitě největší radost. Samozřejmě, že pozadu nezůstali ani naši staří páni, kteří se už na soutěži ukázali i v minulém roce. Další dva tými myslím netřeba představovat.
    Ihned po nástupu odstartovala celou soutěž tučapská děvčata. Jisté naděje na dobré umístění zde byly a tak na základně panovala poněkud nervozní atmosféra, bohužel i přesto, že čas nebyl až tak špatný, stačil pouze na třetí místo v celkovém pořadí. Není to sice špatné, ale mohlo být i lépe. Ještě, že tam bylo ženské družstvo. Jim se podařilo obhájit zasloužené první místo v kategorii žen starších úplně s přehledem. Je sice pravda, že jiná konkurence nebyla, nicméně jejich výkon byl velice pěkný.
    Pokračování pro tučapské nastalo až o necelou hodinku déle, kdy nastoupili na start staří páni. Tady by to mohlo být téměř dokonalé, kdyby si pánové tak trošku nezkrátili o pár metrů dráhu (pro znalce ze 3B na 2B). I přesto však se jim s obdivem přihlížejících podařilo sestříknout plechovky a tudíž dokončit. Ve své kategorii se umístili jako druzí.
    Celá soutěž probíhala bez jakýchkoli problémů. Pokud se někomu z diváků zachtělo také okusit něco málo z hasičského umění - nebyl žádný problém. Pro všechny zde byla připravena vedlejší soutěžní disciplína a velice lákavé ceny. Při soutěži zvané "Kýblšpric" se tedy pobavili všichni od nejmladších po nejstarší. A ten nejlepší si sebou odvezl poukázku na šunkové selátko.
    To už se ale vše pomalu chýlí ke konci a tučapští muži "A" se již chystají. Všichni do nich vkládáme veliké naděje. Výsledky ostatních týmů jsou dobré, ale byla by tu šance si konečně jednou to 1. místo vybojovat. Kluci ale myslím ještě nikdy nebyli na základně tak nervózní jako dnes. Uvědomovali si všichni své šance a o to více chtěli vyhrát. Jak už tomu tak bývá, když člověk moc chce, tím více se nedaří. Bohužel ale vše neklaplo, tak jak by mělo a zklamání bylo opět na místě. Nic není ovšem ztraceno, protože vzpomínat na tento den budeme jistě všichni jedině v dobrém. No a drobné neúspěchy, které se řešili přes den, jsme si všichni večer dokonale vynahradili. Taneční zábava na parketě se vydařila, počasí přálo a den tedy byl završen velice úspěšně.

    :: Fotogalerie z oslav 125. výročí od Tomáše Kuttelwaschera

  • 12. července jsme vyrazili prověřit své kvality do 12 km vzdáleného Chrbonína, kde jsme čekali malou účast v malé vesničce. Opak byl pravdou. V ženských družstvech nebyla konkurence tak veliká - byly 4., ale muži to neměli v 19ti skvělých útocích jednoduché. Všechno vyšlo, klapla voda, nástřik byl vteřinový, čekali jsme pohár, ale bohužel ještě lépe útok předvedla další čtyři mužská družstva.
    Družstva žen se dostala na řadu až v odpoledních hodinách, naše startovalo 2. - a neměly jsme zrovna pocit, že by se zadařilo, i když očividná chyba se nestala. Nám jen oproti mužům přálo štěstí a útok byl nejrychlejší, i když jen o desetiny vteřiny. Radost byla veliká, protože 1. místo nám letos zatím dost chybělo! Oslava se jako vždy protáhla do ranních hodin, kdy i muži zapomněli na svůj domnělý neúspěch, protože já osobně zastávám názor, že umístění v první třetině je skvělé, ale co si budem povídat...
    V sobotu 19. července se budeme o úspěch v ještě silnější konkurenci pokoušet na domácí scéně na Dvoreckém poháru v Tučapech. Přejeme si hodně štěstí, budeme ho potřebovat.

  • A je po oné obávané sobotní soutěži. Víkend začal rozjetím všech členů družstev na páteční předpouťové zábavě, takže by se mohlo zdát, že nastane určitá indispozice. Nenastala. Ženské družstvo bylo skvělé, bez chybičky vše spojilo a rychle doběhlo. Čas sice nestačil na místo první, ale radovaly jsme se z druhé příčky, což bylo v konkurenci 19ti družstev moc hezké umístění.
    Muži bohužel jednu chybu udělali, byla to obrovská škoda, protože i jejich provedení spojů a následný běh byl rychlý - věřili jsme, že udělají svůj rekordní čas. Neradovali jsme se dlouho, z rozdělovače vypadla céčková hadice. Nutno vyzdvihnout jejich snahu - s úspěchem dokončili.
    Smutek vyléčily hezké ceny (muži např. vyhráli čelenku do vlasů s bonbonkem ...) a hlavně večerní opravdový zásah naší jednotky u požáru stohu v Chlebově. Muži se zúčastnili aktivně - požár spolu s ostatními sbory uhasili.

  • :: Špička hasila v Tučapech
    (Českobudějovické listy - 19.7.2003)

  • pohar.jpg(37 kb) 16. srpna 2003 - po delší době jsme "namakaní" vyrazili na další, hned dvě soutěže v plné sestavě dvou družstev rozdílného pohlaví. První se konala přes den v Zahoří u Miličína. Ženy - 2B - se přihlásily v menším počtu (7), proto měly 2 soutěžní pokusy, mužů bylo kolem 20 - na 3B. Velké soupeře jsme spatřovaly pouze ve Dvoreckých hasičkách - asi proto, že jsme nikoho jiného neznaly. První útok žen byl opravdu úspěšný (čas 21,54s ), ale bohužel by na 1. místo nestačil - Dvorce byly úspěšnější. Do druhého jsme tedy riskovaly a obsadily skvělé 1. místo s časem 20,68s. Radovaly jsme se moc, o to víc, když naše kluky, kteří startovali 3. a udělali svůj rekordní čas - 19,56s - nikdo nepředhonil. No prostě vše skvělé - získali jsme velké poháry a putovní poháry starosty Miličína. Zúčastnili jsme se i ostatních podružných soutěží, jako bylo pití piva na ex, miss mokré tričko mokré hasičky..., ale z nedosažených umístění je vidět, že jsme skvělí jen v požárních útocích.
    Večer jsme se přesunuli do Mydlovar na soutěž noční - pro všechny na 3B. K té jen krátce, protože únava, celodenní veselí a skoro ranní start se podepsal na náladě zúčastněných. I přesto jsme obsadili hezká místa - ženy 2. v kategorii žen a 13. v celkovém pořadí ze 42 družstev. Muži úspěšně dokončili, bohužel se stala malá chybička a stačila pouze na 24. místo.
    S plným autem pohárů jsme se ve 4 hodiny vrátili do Tučap natěšení na další soutěže.

  • ÚČAST V SOUTĚŽÍCH PO ZDOKONALENÍ MAŠINY A DLOUHÉ PRODLEVĚ:
    13. ZÁŘÍ - jen stručně, protože tohoto úspěchu se zúčastnilo pouze družstvo mužů z důvodu neúplnosti družstva žen. Soutěž extraligy se konala v Bechyni na letišti a muži ve velké konkurenci 28 družstev obsadili 8. místo.
    20. ZÁŘÍ - jen stručně, ze stejného důvodu. Předposlední a námi moc oblíbená soutěž byla v Zaluží u Tábora, tady se nám vyloženě nevede, ale naši muži prolomili bariéru a umístili se po skvěle provedeném útoku na 2. místě.
    27. ZÁŘÍ - vyrazili jsme na poslední soutěž v plných sestavách s přesvědčením o sehranosti týmů do Zhoře u Plané nad Lužnicí. Týmy sehrané byly, všechno klaplo dle představ až na nějaké desetiny vteřiny, které jsou bohužel v požárním sportu moc důležité. Při velké účasti družtev stačil zaběhnutý čas mužům na 4. místo a ženám na příčku 3. Takže pro rok 2003 úspěšně ukončená úspěšná sezona.

  • Aktuálně:

  • DOSTŘIKNÁ, 11.10. 2003, HASIČÁRNA
    Dokončená už je úplně. Rozloučili jsme se s ní uzeným selátkem a rybami, pečenými kuřatami a Regentem 12°. Někeré z hasiček připravily menší občerstvení, stoly se doplnily velice oblíbenými brambůrkami. Aby to ale nevypadalo, že jsme se bavili pouze jídlem, tančilo se do rána za skvělé nálady.


  • -- Od tučapského zpravodaje Lenky Poslušné --



    Redlist.cz Hasič.cz Požáry.cz Fline.cz

    Datum poslední aktualizace: 20. 10. 2003
    Web editor: © Petr Pexa 2003 (mail)